keskiviikko 16. kesäkuuta 2021

Paratiisin ensimmäinen invaasio!

 

Ensimmäinen uhka paratiisiani kohti on tapahtunut. Aseet tanassa kirva-armeija on yön aikana marssinut plantaaseilleni ja asettunut taloksi chiliini. Ihan varmasti heitä ei eilen illalla siellä vielä ollut. Voisin vaikka vannoa, kun jokailtaisen kastelukierrokseni suoritin. Toisaalta, vaikka joka ikinen päivä askeleeni kulkeutuvat useamman kerran päivän aikana kasvihuoneelle, ei eilen illalla chilissäni mielestäni ollut myöskään täysikasvuisia chilejä, jotka huomasin tänä aamuna. Öisin siis tapahtuu valtavia asioita, tai sitten todennäköisempi vaihtoehto on vain puusilmäinen puutarhuri.


Kirvat täysissä voimissaan. Puoli tuntia maitokäsittelyn jälkeen väki oli vähentynyt kummasti!

Taistoon on nyt kuitenkin käyty, ensimmäinen joukkotuhotestini tapahtuu rasvattoman maidon ruiskuttamisella. En siis lähtenyt vielä leppäkerttuostoksille nettiin. Seuraavaksi ajattelin kokeilla mäntysuopaa, vaikka sen käytöstä varoitellaan kovasti. Toistaiseksi myrkyttämisen alue on aika kapea, koska tomaateissa eikä muissakaan chileissä vielä näkynyt merkkejä eläinkunnasta. Äkkiäkös ne kuitenkin leviävät varmaan koko kämppään, kun hoksaavat kasvihuoneen tarjoamat herkuttelumahdollisuudet. Aloitan kuitenkin nyt lempeimmällä aseella.

Yksi netin ehdottama vaihtoehto olisi ollut voimakas vesisuihkutus, mutta mielestäni chilini ovat sen verran hentorunkoisia, etten lähtisi mitään painepesuria kokeilemaan, en edes hennoimmassa muodossa. Ulkosalla tutkiskelin riippahernepensastamme, joka yleensä kärsii kirvoista, mutta nyt en siinä huomannut vielä mitään eloa. Netissä sanottiin myös, että sinitiaiset mielellään napostelisivat kirvoja. Käyn laittamassa naapuripariskunnalle lapun, että vinkvink, saa käydä kylässä. Kesä on kuitenkin vielä nuori, joten enköhän ehdi parin seuraavan kuukauden aikana nähdä kasvihuoneessani jos jonkinmoista elukkaa uhkaamassa viljelmiäni.

Ensimmäinen kesäkurpitsa alkaa olla näillä näppäimillä syöntikunnossa. Toisen yksilön tyttökukkaa juuri tänä aamuna tupsuttelin poikakukalla ja alkuja on useita. Haastavinta onkin ollut saada poikakukkia auki samaan aikaan kuin tytöt. Mutta tässäkin asiassa aika on puolellani, kun ei olla vielä juhannuksessakaan. Enköhän ehdi saada kesän aikana vielä monta monituista kurppaa.


Kasvihuone alkaa kummasti täyttyä. Isäntä askarteli myös kivat lattialaatat mökkiin!

Pinaatit lähtivät kukkimaan ennen kuin pääsin oikein sadon makuunkaan. Totesin että taidan kylvää toisen satsin vasta loppukesästä, kun lämpimät säät aiheuttavat aikaisen kukinnan näin sydänkesällä. Luin kyllä tästäkin asiasta, mutta kukinnan nopeus yllätti silti. Ehkäpä avomaan kasvatus toimisi paremmin pinaatilla kuin kasvihuoneviljely. Nyt olisi myös sopiva aika laittaa lisää salaattia tulemaan, mutta siskoni muistutteli minua juuri, ettei salaattikaan idä, jos on liian lämmintä. Viikonlopun tulevat helteet siirtävät siis tätäkin suunnitelmaa.

Yksi tomaateistani on paljastumassa pensastomaatiksi, tai niin ainakin vahvasti epäilen. Toiset yksilöt kun lähentelevät kohta jo metrin korkeutta, tämä yksi kasvaa lähinnä leveyssuunnassa. Lopetin siitä pari viikkoa sitten varkaiden poiston, tosin sellaisia siihen ei ole kovin montaa tullutkaan. Luulen että varasinnostuksessani katkaisin siitä latvankin, kun niitä vaikutti olevan niin monta. Nyt se siis on lähinnä keskittynyt leviämiseen, mutta oli siihenkin nyt ilmestynyt ensimmäiset kukat.

Porkkanat on harvennettu ensimmäisen kerran ja ämpäriperunaa tongin sen verran, että ainakin yhden yksilön sieltä löysin. Maissit kylvin uudelleen, kun ensimmäisistä siemenistä ei noussut yhtään mitään. Toisessa satsissa laitoin muistaakseni 12 siementä, niistä nousi neljä alokasta. Ehkä minulle sattui huono siemensatsi. Isäntä on huolissaan näyttänyt minulle, kuinka hänen facebook-sukulaisillaan maissit ovat jo korkeita. Eiväthän meidän maissimme millään ehdi valmistua. Lohduttelin häntä, ettei tämä kesä kaadu siihen, että yksi kylvöksistämme ei onnistuisi. Lähtökohtaisesti olisin kuitenkin innoissani siitä, jos saamme muutaman oman tomaatin valmiiksi asti. Bonusta on jos kurkkua tulee. Niin että hyvää tänne kuuluu!

3 kommenttia:

 1. Tänä kesänä kirvoja on puutarhassa hillittömät määrät kasvissa kuin kasvissa. Pitääpä illan suussa katsoa, ettei vaan ole löytäneet tietään kasvariinkin. Painepesurilla totisesti pääsisi eroon kirvoista ja samantien myös itse chilistä.
  Minun kurpitsani vasta kukkivat, mutta syötävää ei vielä ole näkyvissä. Kurkku on joka vuosi varma, useampi kurkku on jo syötykin. Ihan varmasti pääsette tomaattejakin tänä kesänä syömään. Niillä kestää aina vähän kauemmin kypsyä verrattuna esimerkiksi kurkkuun. Pinaattia olen kasvattanut lavakauluksessa, kuten tänäkin vuonna. Ulkona se ei ole yhtä herkkä kukkimaan.

  VastaaPoista
 2. Kirvoja on täälläkin valtavat määrät. Tarvittaisiin varmaan sata sinitiaisperhettä, jotta ne saisivat edes luumupuistani ja pikkujasmikkeistani kirvat popsittua. Olen yrittänyt etsiä leppäkerttuja, mutta niitä ei vain näy. Heitän toivoni siis hyönteishotellin asukkaisiin. Viime kesänä siellä asusteli useita kirvoja saalistavia petopistiäisiä ja tänäkin vuonna on näkynyt saman näköisiä otuksia lentelevän.
  Jos on kasvihuoneessa omat ongelmansa (kuten pinaatin virittyminen kukkaan), niin on niitä ongelmia avomaallakin. Etanat olivat nimittäin pitäneet juhliaan harson ja hyönteisverkon alla ja syöneet ainakin kaikki samettikukat yhdestä lavasta, todennäköisesti myös vasta itäneet pavun, porkkanan ja salaatin taimet olivat joutuneet niiden kitoihin. Ei kun uutta yritystä kehiin etanoiden keräämisen jälkeen. Seuraavaksi kylvän varmaan rautafosfaattia, jos etanat eivät muuten vähene!
  Luulen, että saat kyllä satoa useammankin lautasen täydeltä tänä kesänä. Sen verran hyvältä näyttää kasvihuoneesi tilanne :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. voihan etana! Kotiloita olen minäkin useamman purkillisen kerännyt sateiden jälkeen, taistelu tuntuu toivottomalta! Illalla huomasin kirvaporukan vallanneen myös padassa kasvavan korianterin, sen verran meni tunteeseen että nappasin koko korianterin juurineen kompostin syövereihin. Vieressä kasvava basilika ei ollut niille kelvannut. Sota on julistettu! :)

   Poista

Takatalven kourissa

  Ulkona tuulee hurjasti ja vihmoo toivottavasti talven viimeisiä lumituiskuja. On maaliskuun loppu ja saimme jo nauttia muutaman viikon iha...