lauantai 20. maaliskuuta 2021

Mullittelua

 

Kahden viikon takaiset risuni 
lähtivät lopulta hiirenkorvailemaan.

Aloimme eilen illalla pohtia isännän kanssa multaa. Kuinka paljon sitä pitää hankkia, mistä ja missä muodossa. Meillä on tapana kirjoitella muistiinpanoja ja suunnitella kaikkea isoon ruutuvihkoon, eikä se tekniikka petä meitä tälläkään kertaa. Ainoastaan vihko on muuttunut hieman pienemmäksi, eikä siinä ole ruutuja. Olemme kuitenkin remonttien yhteydessä laskeneet kaikki mahdolliset asiat useasti aika paljon metsään, joten osaamme jo suhtautua laskutaitoomme varsin kriittisesti. Viimeksi saunaremontin yhteydessä päättelimme ihan yhdessä, että lattialämmityksen tasoitetta menee koko saunaan 2 säkillistä. Sitä käytiin lopulta hakemassa vissiin toistakymmentä pussia lisää. Multalaskurissa lähdemme myös siitä, että nyt lasketaan ja sitten sitä haetaan lisää. Silloin ei tule pettymyksiä.

Päätimme että nyt laskemme suunniteltujen lavakaulusten määriä, kerroskorkeuksia ja tilavuutta, jotta saisimme jonkun mielikuvan hankittavan mullan määrästä. Kaivelen mieleni sopukoista, että jos laskee tilavuutta, kuutiodesimetri olisi muutettavissa suoraan litroiksi. Isäntä epäilee vahvasti tosi lyhyttä lukiomatikkaani. Isoin homma olikin vakuutella hänet, että kyllä se näin on. Helpoimmalla olisin päässyt, jos olisin etsinyt siihenkin vahvistuksen netistä. Tässä kohtaa kirjoittamistani aloin epäillä jo itseänikin ja oli pakko googlata, etten kirjoita aivan höpöjä. Mutta olinpas oikeassa hatarien matikkamuistojeni kanssa.

Noh, laskin että lavakauluksia tulee kaikki kerrokset mukaan luettuna 13 ja yhden kerroksen tilavuus on 96 kuutiodesimetriä eli litraa. Jos ostamme mullan 50 litran säkeissä, niitä pitäisi ostaa 31 kappaletta. Ajattelen, että pussimulta olisi helpointa käsitellä, koska peräkärryn voisi peruuttaa varsin lähelle kasvihuonetta ja roudata säkit siitä sisään. Puukolla viilto pussin kylkeen eikä multaa olisi joka paikkaan levinneenä. Pussimultaa koska siinä ei olisi niin paljon rikkaruohon alkuja mukana kuin lapioidussa irtotavarassa. Pussimultaa koska siinä olisi lannoitteita jo valmiina. Pussimultaa, koska en halua lapioida sitä ensin peräkärryyn ja siitä uudelleen laareihin. Aika moni asia puhuu pussimullan puolesta, enkä vähiten minä. Netistä olen jälleen viisaammilta lukenut, että puutarhamultaa, ei mustaa.


Mullan arvioidussa painossa saattaa 
olla mukana myös puolikas koira :)


Seuraavaksi kaivan kodinhoitohuoneen kaapista kymmenen litran pussin kukkamultaa ja vien sen vaa’alle. Viisi kiloa. Tilavuuden voi siis suurin piirtein jakaa kahdella, että saa painon. Säkkien yhteispaino olisi jotain 750 kilon tienoilla. Peräkärryyn tarvitsee kuulemma tehdä laakeriremontti ensin, ei tule kestämään muuten millään sellaista painoa. Rekisteriotteen mukaan satsi pitäisi hoitaa kahdella eri reissulla mutta jos vanhat merkit pitävät paikkansa, samaan kärrylliseen ne tuupataan kaikki.

Mistä sitä sitten haetaan? Syytä on ehkä hieman alkaa kyttäillä tarjouksia. Löysin jo ensimmäisen, 7 säkkiä 20 eurolla. Halvimmaksi tulisi varmaan suursäkki kotiin tilattuna, mutta edessä olisi jälleen lapiointia ja kottikärräilyä etupihalta takapihalle. Jotenkin tämä järjetön lapioinnin määrä tökkii minua vastaan. Perustelen asiaa myös sillä, ettei kottikärry tule varmaan mahtumaan kasvihuoneen ovesta sisälle, joten miten se multa siitä ovelta kauluksiin kulkeutuu. Taas piste säkkimullalle.

Varmaan joku toimittaisi säkkimultaakin lavalla kotipihaan. Tämäkin kannattaa tutkia ennen laakeriremontin aloittamista. Ymmärrän kyllä, ettei se kovin kevyeksi tule, jos kannan 750 kiloa multaa pusseissakaan. Aikoinaan hankkimani kahvakuula saa edelleen siis jatkaa työtään ovipönkkänä. Tavarantoimittajaksi valikoituu myös sellainen toimija, jonka pihassa pääsemme ajamaan peräkärryn multalavan viereen. Viimeksi niitä päätettiin kantaa autonperään paikallisen S-marketin eteisestä. Ei fiksua. Tai sitten vedän multalavan pumppukärryllä eteisestä ulos kärryn viereen. Parempi idea. Ehkä helpointa on kuitenkin ajaa jonkun sellaisen myyjän pihaan, joka oikeasti on tottunut myymään säkkejä isompia määriä. Peräkärryasia on todennäköisesti siellä mietitty jo meidän puolestamme.

2 kommenttia:

 1. Kyllä sitä laskupäätä vaan tarvitaan puutarhatöissäkin. Ja ettei kävisi liian helpoksi, pitää muistaa vielä sekin, että tuore multa painuu jonkun verran kesän aikana (oliko peräti 20%?). Laskutoimituksiin joutuu siis lisäämään x määrän ylimääräistä. Muistelen jostain kuulleeni, että säkkitavaraakin saisi kotiinkuljetettuna. Tietysti se maksaa enemmän, mutta jos tarvitaan peräkärryn kantavuutta isompi kuorma, niin onhan se helpompaa kuin hakea useampi lasti. Eikä tarvitse ainakaan nostella säkkejä kaupan pihalla peräkärryyn.
  Minä laskin syksyllä, paljonko meille pitää keväällä tilata hiekkaa ja kivituhkaa, mutta olen ehkä talven aikana onnistunut hävittämään huolelliset laskelmani. Haluaisin maa-ainekset suursäkeissä sen vuoksi, etteivät lapset kiipeilisi niissä, mutta irtotavara tulee sen verran paljon halvemmaksi, että lompakko saa sanella toimitustavan. Onhan tuota ennenkin lapioitu kuutiotolkulla maa-aineksia ja kärrätty niitä ympäri pihamaata. Ja sitten kylvetty uusi nurmikko kasojen alla kuolleiden kohtien tilalle :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti vinkistä, tuo 20% on aika valtava määrä. Ajattelinkin että sitä pitää ostaa enemmän mutta että noin paljon! Pitäähän multaa aina olla, joka paikkaanhan sitä uppoaa ihan huomaamatta.

   Toi on kanssa yks ikuisuusjuttu toi nurmikon kylväminen :D Ihan muutaman kerran jotain on säilötty ihan vaan hetken aikaa. Paras oli teltta, joka oli nurmikolla muutaman viikon ja kesti 10 vuotta ennen kuin saatiin siihen kunnon nurmikko (sammal) takaisin.

   Poista

Takatalven kourissa

  Ulkona tuulee hurjasti ja vihmoo toivottavasti talven viimeisiä lumituiskuja. On maaliskuun loppu ja saimme jo nauttia muutaman viikon iha...