keskiviikko 17. maaliskuuta 2021

Mitä ja minne?

 

Jokaisessa lukemassani kasvihuonetekstissä on lukenut, että kannattaa ostaa astetta isompi kasvihuone kuin mitä aluksi olet aikonut. Tila loppuu vääjäämättä kesken, kun istutuskuume nousee. Suunnitelmia piirrellessäni huomaan, että vaikka ajattelin viljellä vain ihan muutamaa tuotetta ja pitää järjen mukana touhussa, aika pitkäksi tuo lista alkaa muotoutua. Meillä kasvihuoneen koon määritteli alustaksi tulevien valmiiden lavojen koko. Lava on hieman kasvihuonetta pidempi, joten ovensuuhun olisi suunnitteilla pikkuinen istuinryhmä.

Lavat tosiaan ovat aiemmin toimineet asuntovaunun talviteltan alustana ja ne on tehty varsin tukevasta materiaalista. Perustukset tehtiin valmiiksi jo syksyllä, jotta kasvihuone olisi mahdollista saada kasaan heti kun kevät koittaa, eikä tarvitse odotella roudan sulamista. Kaivoimme perustuksia varten yhdeksän monttua, joiden pohjalle laitoimme soraa. Pohja nostettiin ylös nurmen pinnasta lekaharkoilla. Lavat aseteltiin vaakasuoraan laserin ja vatupassin kanssa. Laserin kanssa säätö oli aika lailla hankalaa aluksi. Emme tajunneet, että se pitää lukita paikoilleen. Sen seitsemän kertaa punainen viiva piirtyi aina eri kohtaan ja hermo alkoi kiristyä, kunnes tajusimme kysellä käyttöohjetta koneeseen. Lopulta lavarakennelma asettui jalkojensa varaan niin tasaisesti, että häävalssin olisi voinut vetää siellä lattian yhtään notkumatta.


Suuret suunnitelmat

Laskujeni mukaan kasvihuoneeseen tulee mahtumaan 8 kappaletta lavakauluksia, joiden koko on 60x80 senttiä. Kolme kummallekin pidemmälle seinälle ja kaksi perälle poikittain. Suunnittelen laittavani aluksi kuuteen pitkän seinän lavaan kaikki istutettavat tuotteet ja kaksi perimmäistä jäisivät tyhjiksi. Ihan vaan siitä syystä, että voin vielä laajentaa, jos haluan. Ja etten ahnehdi liikaa yhdellä kerralla. Todennäköisesti elokuussa jokainen lava kuitenkin on piukassa kasvustoa, suunnittelinpa tässä vaiheessa mitä tahansa.

Peräseinälle ajattelin rakentaa (eli siis isäntä rakentaa) hyllyn kaikelle säilytettävälle tavaralle ja mahdollisille matalammille istutuksille, vaikkapa parvekelaatikoille. Haluan viedä myös orkideani kesäksi kasvariin, koska kuulin että ne nauttisivat lämmöstä ja kosteudesta, jotka muistuttavat alkuperämaan kotioloista. Hyllyä tarvitaan siis myös niille. Ystävältäni kuulin, että tomaatit kannattaa istuttaa pitkän sivun aurinkoisemmalle puolelle, sillä ne tarvitsevat kaiken mahdollisen auringonvalon mitä on saatavissa. Kurkut taas voivat asustella myös vähän varjoisemmalla puolella.

Basilika kuulemma on kasvikaveri tomaatille, joten sen voisi asettaa tomaattilavan juurelle kasvamaan. Tomaattia olisi tulossa kahteen lavaan. Kurkun kanssa samaan lavaan ajattelin laittaa persiljaa ja herneet, tillit ja salaatit mahtuisivat yhteen. Kesäkurpitsa ja pinaatti saisivat myös oman laatikkonsa, kuten paprika ja chili. Jonkun tiedon mukaan nämä yhdistelmät eivät olisi ainakaan sotaisia keskenään kasvutilaa haalittaessa.




Hernettä ajattelin laittaa kasvamaan kahta eri lajia, kun en oikein lajien makoisuudesta tiedä. Näitä molempia ajattelin kokeilla kasvihuoneen lisäksi myös ulkosalle. Ulkoruokintaan joutuvat myös mansikka, peruna ja mahdollinen sipuli. Sipulin kanssa en ole vielä päässyt yhteisymmärrykseen siitä, kannattaako sitä laittaa kasvamaan lainkaan. Lukeudun omasta mielestäni sipulin suurkuluttajaksi, joten lavaa ei kannata varata tuotteelle, jonka riittoisuus vastaisi vain parin viikon keittiökulutusta. Sipulin ollessa halpaa toreilla kesällä muutenkin, voin hyvin hankkia sen sieltä.

Kasvihuoneen ulkopuolelle tuleville lavoille on syytä keksiä jonkinlaiset peurasuojat, muuten voi olla, että seisovapöytä kutsuu sarvipäitä. Tähän asiaan en ole perehtynyt vielä ollenkaan, laitetaanpa siihen seuraavat pohdinnat päälle. Välillä olen auton ikkunasta bongaillut iloisen keltaisia nauhaviritelmiä kasvimaiden ympärillä, sellaiset eivät lähtökohtaisesti minua oikein innostaisi. Jos se kuitenkin osoittautuu helpoksi ja tehokkaaksi tavaksi torjua kauriita, käy sekin ilman muuta. Katsotaan toisiko asian kartoittaminen eteeni muitakin vaihtoehtoja.

2 kommenttia:

  1. Sinulla on erittäin mukava tapa tarinoida. Meillä ei ole kasvihuonetta enkä ole niin vannoutunut hyötyviljelijäkään, mutta tempauduin tarinoihisi niin perusteellisesti, että luin kaikki postauksesi. Tosin pieni hyötyviljelijä minussa on alkanut vuosien varrella nostaa päätään ja viime kesänä tehty kasvimaan siirto parempaan paikkaan toi innostusta vielä lisää, joten hyötytarhapostauksiakin on nykyään mukavampi lukea.
    Peuraongelmaa meillä ei ole, mutta rusakoista on ollut riesaa niin kasvimaalla kuin kukkapenkeissä. Valkosipulijauhe on toiminut yleensä hyvin niin kauan kuin sitä muistaa ripotella aina sateen tai tuulisen sään jälkeen, mutta ainoa varma konsti pitää karvaiset tihulaiset loitolla on aita. Meillä ratkaistiin kasvimaan rusakko-ongelmat aitaamalla koko kasvimaa 80-senttisellä aitaverkolla. Toimi! Ja miten hyvän kiipeilyalustan herneet aidasta saivat! Nuo sinun valitsemasi hernelajikkeet ovat makoisia kumpikin. 'Alderman' taisi kasvaa meillä melkein pari metriä korkeaksi kun taas 'Kelvedon Wonder' jäi inhimillisen korkuiseksi ja alkoi tuottaa satoa varhemmin. 'Kelvedon Wonder' onkin vakiosuosikkimme. Kasvihuonetilaa ei ehkä kannata herneille uhrata, kun kasvavat joka tapauksessa hyvin avomaallakin. Pitää vain suojata taimet jänösiltä (ja peuroilta ja fasaaneilta ja harakoilta ja...) :D
    Jossain aikaisemmassa postauksessasi sanoit, että aikaisemmin kevät on melkein ehtinyt mennä ohi ennen kuin sen on huomannutkaan. Eikö ole jännä, miten puutarhainnostus saa keväänkin nousemaan potenssiin kymmenen? Sitä odotetaan ja jokainen helmi-maaliskuun suojasää tai auringonpaiste jo lupailee kevään tuloa. Ja annas olla, mikä riemu siitä syntyy kun ensimmäinen pälvipaikka ilmestyy puutarhaan! Sitten naputellaan joka päivä rautalapion kärjellä maata, josko routa olisi jo sulanut ja pääsisi kunnolla tonkimaan. Oi niitä aikoja ja kaikki vasta edessä päin! Tähän vuodenaikaan pitäisi melkein olla aamukampa :D Iloista kevään odotusta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos palautteestasi, kiva kuulla että pidit lukemastasi! Olen myös käynyt kurkistelemassa Hiidenkiven juttuja kun tätä blogeilua tässä olen käynnistellyt.

      Hyvä jos nuo summanmutikassa ostamani herneet olisivat hyviä. Isantä on herneiden suurkuluttaja ja siksi ajattelin niitä laittaa kasvihuoneeseen, ajatuksena josko satoa saisi aikaisemmin. Se voi kyllä olla että joutuvat kaikki ulos, kun pääsen taimikauppaan eikä ostamisesta tule loppua. :D

      Meidän kulmilla kettu hoiti pari vuotta sitten fasaanit pois huutamasta, mutta pupujussikat ja peurat pitävät aloittelevan puutarhurin varmasti varpaillaan. Pitävät meitä nöyrinä luonnon edessä :D

      Ihanaa kevään odotusta sinullekin, eilen puhkesi hiirenkorvat niihin koivunoksiin joita toin sisälle kaksi viikkoa sitten. Ei se ihana aika varmaan enää kaukana ole!

      Poista

Takatalven kourissa

  Ulkona tuulee hurjasti ja vihmoo toivottavasti talven viimeisiä lumituiskuja. On maaliskuun loppu ja saimme jo nauttia muutaman viikon iha...