Lapsena piti pääsiäiseksi
puhaltaa munia tyhjiksi sisällöistään, että niitä sai maalata. Äidille
koitettiin etsiä reseptikansioista hyviä herkkuja joihin munia saisi upotettua,
kun jo pelkkä puhaltaminen oli niin jännää. Hiukankin liian kova puristaminen saattoi
koitua kohtalokkaaksi. Keuhkotkaan eivät meinanneet riittää, poskilihaksista puhumattakaan.
Sittemmin munia on suurkulutettu,
jotta kennoista voidaan askarrella kynttilän steariinin kanssa takkasytykkeitä.
Kennotuotanto notkahti hetkeksi, kun innostuin ostamaan munia paikallisesta
rekosta ja sinne toivottiin avokennojen kiertävän takaisin uusiokäyttöön. Ylimääräistä
huolta ovat tuottaneet myös kennot, joihin on alettu liimata mainokset päälle
irrallisilla papereilla. Niistä ei saatu enää muotoiltua niin kauniita ruusunmuotoisia
sytykkeitä. Suuret ne ovat murheet ja vielä korona-aikana!
Nyt munilla herkutellaan, koska
kuorimursketta on saatava tomaattipenkin lisäravinteeksi. Voisi sitä saada
varta varten valmistetusta tomaattiravinteestakin ihan vaan lisäämällä puskan juurelle.
Kompostin kuitenkin ollessa edelleen jäässä, munankuorien kerääminen tuottaa
tietynlaista tyydytystä ihmiselle, jota ahdistaa laittaa ruokajämät sekajätteen
joukkoon. Kolesterolit saattavat hipoa kevään korvalla pilviä, mutta mitäpä
ihminen ei tekisi tomaatin takia.
Kohta siis alkaa munan murskaamisen
operaatio. Sen voisi hoitaa kuten viinin tallaamisen Lucy Show’ssa tai sitten
laitan kuoret yksinkertaisemmin muovipussiin ja nuijin kaulimella ne pienemmiksi.
Aluksi ajattelin, että kuoret pitää aina huuhdella vesihanan alla, mutta
eivätpä nuo ole haisemaan ruvenneet astiassaan, vaikka olen ne sinne suoraan
rikkomisen jälkeen heittänyt.
Tomaatin viljelyä pitkään
harrastanut ystäväni ei ollut omassa tomaattitehtaassaan munankuoria kokeillut,
mutta oli asiasta myös kuullut, että näin voisi toimia. Tällä kertaa minulla on
siis ihan elävän ihmisen mielipide asiasta, enkä ole kokonaan internetasiantuntijoiden
varassa, toki kaikki kunnia heillekin! Jotenkin sieltä vaan saa aina sopivan
vastauksen asiaan kuin asiaan, että ihan ei voi tietää mikä on oikeaksi
todistettua kokemusta. Onneksi voin tekosyynäni käyttää tuota lähestyvää
pääsiäistä, miksi kannan 15 munan kennoja kaupasta kotiin useamman kappaleen
viikossa. Ja voihan ne munat ensin puhaltaa, sitten maalata ja lopulta vasta murskata
tomaatin ruuaksi kasvihuoneeseen, jos joku sattuu ihmettelemään. Munasta on moneksi!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti